1. Τι είναι το σύστημα λευκού φωτός;
2. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το σύστημα λευκού φωτός;
3. Πώς μπορώ να ξέρω αν θα με ωφελήσει η χρήση του συστήματος λευκού φωτός;
4. Έχει αποδειχτεί ότι τα συστήματα λευκού φωτός είναι αποτελεσματικά;
5. Πώς λειτουργεί το σύστημα λευκού φωτός;
6. Μετά από πόσο χρόνο νιώθει κανείς τα ευεργετικά αποτελέσματα του συστήματος λευκού φωτός;
7. Θα μπορούσα να έχω τα ίδια αποτελέσματα αυξάνοντας απλώς τον φωτισμό στο σπίτι και στο γραφείο μου;
8. Αν περνούσα περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο – αυτό θα έφερνε αποτέλεσμα;
9. Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση των συστημάτων λευκού φωτός;
10. Αν βρίσκομαι σε αγωγή με αντικαταθλιπτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω και το σύστημα λευκού φωτός;
11. Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η χρήση ενός συστήματος λευκού φωτός;
12. Είναι ιατρικά εγκεκριμένα τα συστήματα λευκού φωτός;
13. Τι είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικών Θεραπειών CET (Center for Environmental Therapeutics) (www.cet.org) ?
14. Καλύπτει η ιατρική μου ασφάλεια τα συστήματα λευκού φωτός; Χρειάζομαι συνταγή γιατρού;
15. Γιατί συστήνουν οι ειδικοί ερευνητές και οι γιατροί ως τα Συστήματα Λευκού Φωτός Ημέρας;
16. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης των Φώτων Ημέρας στις συνεδρίες λευκού φωτός;
17. Γιατί χρειάζομαι 10,000 LUX;
18. Μπορούν τα Φώτα Ημέρας να χρησιμοποιηθούν και με άλλους τρόπους;
19. Τα Φώτα Ημέρας προκαλούν μαύρισμα;
20. Πόσο ακριβό είναι να αγοράσω και να συντηρήσω Φώτα Ημέρας;1. Τι είναι το σύστημα λευκού φωτός;
Το σύστημα λευκού φωτός συνίσταται σε μια καθημερινή προγραμματισμένη έκθεση σε εντατικές δόσεις λευκού φωτός, με στόχο τη ρύθμιση των εποχικών διακυμάνσεων της διάθεσης, τη βελτίωση των προτύπων ύπνου και την εξασφάλιση ενός συνολικού αισθήματος ευεξίας. Σύμφωνα με έρευνες, τα συστήματα λευκού φωτός με τις φθοριούχες λάμπες είναι η προτιμώμενη συσκευή για το σύστημα λευκού φωτός, με συνιστώμενη δόση έναρξης τα 10,000 LUX επί 30 λεπτά την ημέρα. (LUX είναι η μονάδα μέτρησης έντασης της λάμψης του φωτός.)


2. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το σύστημα λευκού φωτός;
Το σύστημα λευκού φωτός πρωτοδοκιμάστηκε και αναπτύχθηκε από ερευνητές στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για την αντιμετώπιση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (ΕΣΔ) (SAD – Seasonal Affective Disorder) – μιας επαναλαμβανόμενης μείζονος διαταραχής της διάθεσης, την οποία ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν τακτικά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Λόγω των καταθλιπτικών τους επεισοδίων οι άνθρωποι με Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ) συνήθως δυσκολεύονται να λειτουργήσουν και χρειάζονται ιατρική υποστήριξη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ωστόσο τα συμπτώματά τους συνήθως εξαφανίζονται. Πρόσφατα επιστήμονες διερεύνησαν τα οφέλη της χρήσης λευκού φωτός σε ανθρώπους που πάσχουν από «υπο-συνδρομική» Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ) – οι οποίοι εμφανίζουν αυτό που στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε 'χειμερινή μελαγχολία' - "Winter Blues"- , και οι μελέτες έδειξαν καλά ποσοστά ανταπόκρισης. Άλλες παθήσεις, για τις οποίες φαίνεται να υπόσχεται πολλά το σύστημα λευκού φωτός, είναι οι μη εποχικές διαταραχές διάθεσης, η νευρογενής βουλιμία, η διαταραχή πανικού και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS). Οι γιατροί που χρησιμοποιούν για τις εγκύους ασθενείς τους το σύστημα λευκού φωτός, ώστε να αποφύγουν την προγεννητική και τη επιλόχεια κατάθλιψη, αναφέρουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το σύστημα λευκού φωτός ωφελεί σε ορισμένες διαταραχές του κιρκάδιου συστήματος (δηλ. του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού), όπως οι διαταραχές κιρκάδιων φάσεων ύπνου, η εργασία σε βάρδιες και το jet lag.


3.Πώς μπορώ να ξέρω αν θα με ωφελούσε η χρήση του συστήματος λευκού φωτός;
Θα μπορούσατε να ωφεληθείτε από τη χρήση του συστήματος λευκού φωτός, αν εκδηλώνετε έναν συνδυασμό των παρακάτω συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών:

• Μειωμένη διάθεση
• Δυσθυμία
• Απώλεια ενέργειας ή κόπωση
• Λήθαργος
• Δυσκολία πρωινής έγερσης από το κρεβάτι ή υπερβολικός ύπνος
• Απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας
• Κοινωνική απόσυρση
• Έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και αύξηση του σωματικού βάρους

Μπορεί επίσης να ωφεληθείτε από το σύστημα λευκού φωτός αν εργάζεστε με βάρδιες ή αν ταξιδεύετε συχνά με το αεροπλάνο.

Αν υποπτεύεστε ότι πάσχετε από Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να σας καθοδηγήσει στη θεραπευτική αντιμετώπιση. Κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε είδος θεραπείας και είναι αναγκαίο να εποπτεύεται από έναν ειδικό γιατρό.


4.Έχει αποδειχτεί ότι τα συστήματα λευκού φωτός είναι αποτελεσματικά;
Ναι. Μετά την πρώτη controlled έρευνα για τη φωτοθεραπεία που έγινε το 1984, έχουν γίνει περισσότερες από 60 controlled μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί είναι τώρα σίγουροι ότι το σύστημα λευκού φωτός είναι αποτελεσματικά ή για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ).

Πολλές άλλες controlled μελέτες διαπίστωσαν εξάλλου ότι το σύστημα λευκού φωτός είναι ευεργετική για όσους εκδηλώνουν υποσυνδρομική* Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ) ,χειμερινή μελαγχολία, καθώς επίσης αναγνωρίζονται τα αποτελέσματά της στους ανθρώπινους βιορυθμούς (π.χ. σε περιπτώσεις εργασίας με βάρδιες ή jet lag), ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε επιρροές στη διάθεση.


5. Πώς λειτουργεί το σύστημα λευκού φωτός;
Η ακριβής αιτία της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (ΕΣΔ) δεν έχει ακόμη αποδειχτεί επιστημονικά, επομένως ο μηχανισμός μέσω του οποίου λειτουργεί το σύστημα λευκού φωτός δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Ωστόσο το σύστημα λευκού φωτός έχει αποδειχτεί στατιστικά αποτελεσματική στη θεραπεία της Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ), κάτι το οποίο έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο της έρευνας τον ρόλο που παίζει το φως της ημέρας στη ρύθμιση των ημερήσιων βιορυθμών μας.

Δύο είναι οι κυριότερες υποθέσεις που υποστηρίζονται:
• Τα συστήματα λευκού φωτός είναι αποτελεσματικά, επειδή ρυθμίζουν εκ νέου το ημερήσιο βιολογικό ρολόι (δηλαδή τους κιρκάδιους ρυθμούς), το οποίο έχει την τάση, στα άτομα που εκδηλώνουν Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ), να απορυθμίζεται στη διάρκεια του χειμώνα.
• Τα συστήματα λευκού φωτός είναι αποτελεσματικά, επειδή συνεισφέρουν στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης (ενός νευροδιαβιβαστή ο οποίος επηρεάζει θετικά τη διάθεση), τα οποία αλλιώς θα μειώνονταν το φθινόπωρο και τον χειμώνα.


6. Μετά από πόσο χρόνο νιώθει κανείς τα ευεργετικά αποτελέσματα του συστήματος λευκού φωτός;
Η ανταπόκριση στο σύστημα λευκού φωτός είναι συνήθως πολύ άμεση, και οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρατηρήσουν σημαντική βελτίωση μέσα σε μία εβδομάδα. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν πολύ γρήγορη επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, μόλις σταματήσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα λευκού φωτός.

Πιο μακρόχρονες δοκιμές έχουν δείξει αυξημένη ανταπόκριση στο σύστημα λευκού φωτός έπειτα από δύο εβδομάδες, με ακόμη πιο μεγαλύτερη βελτίωση έπειτα από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Συνιστάται επομένως να χρησιμοποιείτε συνεχώς το σύστημα λευκού φωτός για τουλάχιστον ένα μήνα.


7. Θα μπορούσα να έχω τα ίδια αποτελέσματα αν αυξήσω τον φωτισμό στο σπίτι και στο γραφείο μου;
Αν διαθέτετε ιδιαίτερη φωτο-ευαισθησία, ενδέχεται να αισθανθείτε πιο ανάλαφρη διάθεση αν εκτεθείτε για πολλή ώρα σε δυνατό εσωτερικό φωτισμό. Ωστόσο οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι απαιτείται πολύ υψηλότερης έντασης φως (τουλάχιστον 2,000 LUX) για να έχουν τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα, και όταν χρησιμοποιούμε τις συνήθεις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι αδύνατο να πάρουμε γενικό φωτισμό με ένταση μεγαλύτερη από 600 LUX.


8. Αν περνούσα περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο – αυτό θα έφερνε αποτέλεσμα; Ναι, θα μπορούσατε να καλύψετε την ανάγκη σας σε φως με το να περνάτε περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, αρκεί να έχετε τη δυνατότητα να βρίσκεστε έξω συστηματικά και για εκτεταμένα διαστήματα, αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν κάτι τέτοιο, αν εργάζονται σε εσωτερικό χώρο και είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ωράρια γραφείου. Η χρήση ενός συστήματος λευκού φωτός έντασης 10,000 LUX είναι επομένως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να πάρετε το φως που χρειάζεστε.


9. Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση των συστημάτων λευκού φωτός;
Η χρήση ενός κατάλληλα κατασκευασμένου συστήματος λευκού φωτός όπως συνιστάται, θεωρείται πολύ ασφαλής, και λίγοι άνθρωποι αναγκάζονται να την αποφύγουν εξαιτίας παρενεργειών. Λίγες παροδικές παρενέργειες, όπως ήπιο αίσθημα ναυτίας, περνούν σύντομα, καθώς συνηθίζετε την υψηλή ένταση του φωτός.

Οι περισσότερες παρενέργειες, όπως ο πονοκέφαλος, η οφθαλμική κούραση, η ταραχή, η αϋπνία ή η δυσκολία έλευσης ύπνου, προκαλούνται από την υπερβολική διάρκεια στην έκθεση του συστήματος λευκού φωτός. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εξαφανίζονται όταν ελαττώνετε τη έκθεση σας στο λευκό φως φωτός στο ιδανικό επίπεδο των 20 έως 30 λεπτών.


10. Αν βρίσκομαι σε αγωγή με αντικαταθλιπτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω και το σύστημα λευκού φωτός;
Εξαρτάται. Αν τα επεισόδιά σας δεν προκαλούνται σε εποχική βάση, δεν είναι πιθανό να σας απαλλάξει από τα συμπτώματα ένα σύστημα λευκού φωτός από μόνο του. Ωστόσο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και, αν το συστήνει ο γιατρός σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Τα συστήματα λευκού φωτός συνιστώνται ως αντιμετώπιση πρώτης γραμμής "gold-standard" για την Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ). Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν και μόνο με τη χρήση της φωτοθεραπείας. Άλλοι ενδέχεται να μην ανταποκριθούν καθόλου, αν και αυτοί αποτελούν μειονότητα. Άλλοι πάλι μπορεί να χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με χρήση λευκού φωτός. Καθώς οι ανάγκες κάθε ατόμου μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλη ποικιλία, η δική σας αγωγή πρέπει να εποπτεύεται από τον γιατρό σας.


11. Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η χρήση ενός συστήματος λευκού φωτός;
Δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις στο σύστημα λευκού φωτός. Ωστόσο αν έχετε προβλήματα όρασης (π.χ. γλάυκωμα, καταρράκτη, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, αμφιβληστροειδοπάθεια) ή έχετε προδιάθεση για οφθαλμικές παθήσεις (π.χ. λόγω διαβήτη, ερυθηματώδους λύκου), ή εάν χρησιμοποιείτε ιατρικές κρέμες ή γαλακτώματα εξωτερικής εφαρμογής (π.χ. Retin-A) ή εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που προκαλούν φωτοευαισθησία στον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. λίθιο, μελατονίνη), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σύστημα λευκού φωτός, χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει ποια είναι η αναλογία ρίσκου-ωφέλειας από τη χρήση λευκού φωτός για τη δική σας ατομική περίπτωση.


12. Είναι ιατρικά εγκεκριμένα τα συστήματα λευκού φωτός;
Μέχρι και σήμερα κανένα σύστημα λευκού φωτός δεν έχει εγκριθεί ως «ιατρική συσκευή» από κυβερνητικούς οργανισμούς εγκρίσεων είτε στις ΗΠΑ και Καναδά είτε στην Ευρώπη. Ωστόσο, στο μέτρο που οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα της λευκού φωτός και την συνιστούν ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ), τα συστήματα λευκού φωτός έχουν κερδίσει την αναγνώριση της ιατρικής κοινότητας. Για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα αποτελεσματικό προϊόν, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις προδιαγραφές που έχουν θέσει αναγνωρισμένοι ειδικοί και επιστημονικοί οργανισμοί για να είστε βέβαιοι ότι επιλέγετε προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται σε αυτές τις αυστηρές προδιαγραφές από τρίτους. Ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικών Θεραπειών (Center for Environmental Therapeutics (www.cet.org).


13. Τι είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικών Θεραπειών (Center for Environmental Therapeutics) (www.cet.org) ;
Το Κέντρο Περιβαλλοντικών Θεραπειών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1994, ως ανταπόκριση στο ταχύτατα αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για τις νέες περιβαλλοντικές θεραπείες. Απαρτίζεται από γιατρούς και ερευνητές με αντικείμενο την εξέλιξη των περιβαλλοντικών θεραπειών.

Πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικών Θεραπειών είναι ο Δρ Μάικλ Τέρμαν, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ. Ο Δρ Τέρμαν είναι Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Ερευνητής Επιστήμονας στο Κρατικό Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης (NYSPI) και Διευθυντής του Κέντρου Φωτοθεραπείας και Βιορυθμών στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Το Κέντρο απαρτίζεται από μια ομάδα διακεκριμένων ερευνητών και κλινικών από διάφορα γνωστικά πεδία – ειδικούς της ψυχικής υγείας, οφθαλμολογίας και οπτικής φυσικής, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, βιοχημικούς, φυσιολόγους και γεροντολόγους – οι οποίοι επικεντρώνουν με αφοσίωση τις προσπάθειές τους προς την ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών περιβαλλοντικών θεραπειών. Σκοπός του είναι να παρέχει ακριβείς, αμερόληπτες πληροφορίες για τα συστήματα λευκού φωτός, την προσομοίωση αυγής-λυκόφωτος και τον αρνητικό ιονισμό του αέρα.

Αποστολή του Κέντρου Περιβαλλοντικών Θεραπειών είναι να υπηρετεί τους ασθενείς, τους καταναλωτές, τους παρόχους ψυχικής υγείας και τους διευθυντές χώρων εργασίας με το να:

• Παρέχει εκπαίδευση στο κοινό, στους εκπαιδευόμενους και στους επαγγελματίες για την αποτελεσματική χρήση των περιβαλλοντικών θεραπειών.
• Προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τις μη φαρμακευτικές θεραπείες της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (ΕΣΔ) της μη εποχικής κατάθλιψης και των διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού του ύπνου.
• Προωθεί την έρευνα γύρω από τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την εγρήγορση, την ενεργητικότητα και την απόδοση – καταπολεμώντας συγχρόνως την κόπωση, το στρες, την κατάθλιψη και τις διαταραχές ύπνου που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους.


14. Καλύπτει η ιατρική μου ασφάλεια τα συστήματα λευκού φωτός, και χρειάζομαι συνταγή γιατρού;
Μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, τα συστήματα λευκού φωτός δεν αποζημιώνονται από το κρατικό σύστημα ασφάλισης, μπορείτε όμως να τα αγοράσετε εύκολα χωρίς συνταγογράφηση.


15. Γιατί συστήνουν οι ειδικοί ερευνητές και οι γιατροί τα Συστήματα Λευκού Φωτός Ημέρας;
Τα Συστήματα Λευκού Φωτός Ημέρας, τα οποία κατασκευάζονται από την εταιρεία Uplift Technologies Inc., συνιστώνται από τους γιατρούς, επειδή είτε έχουν χρησιμοποιηθεί είτε είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κλινικών μελετών. Τα Συστήματα Λευκού Φωτός Ημέρας αποτελούν επιλογή των κυριότερων ερευνητών παγκοσμίως από το 1989 και έχει αποδειχτεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

Τα Συστήματα Λευκού Φωτός Ημέρας επιλέχτηκαν από Δρ Raymond Lam, διευθυντή του Προγράμματος Διαταραχών Διάθεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου British Columbia των ΗΠΑ, για να χρησιμοποιηθούν σε μια τριετή μελέτη φωτοθεραπείας για την αντιμετώπιση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (ΕΣΔ) σε 200 άτομα. Ο Δρ Λαμ λέει ότι επέλεξε τα Συστήματα Λευκού Φωτός Ημέρας από την εταιρεία Uplift Technologies Inc., επειδή «χρησιμοποιούν την τελευταία τεχνολογία, είναι εξαιρετικής ποιότητας, αντοχής και αισθητικής και τηρούν όλες τις συνιστώμενες προδιαγραφές ασφαλείας. Επίσης η εταιρεία διαθέτει βεβαιωμένο ιστορικό αξιοπιστίας.»

Επιπρόσθετα τα Συστήματα Λευκού Φωτός Ημέρας, τα οποία κατασκευάζονται από την εταιρεία Uplift Technologies Inc., είναι τα μόνα εγκεκριμένα από το Κέντρο Περιβαλλοντικών Θεραπειών (Center for Environmental Therapeutics) (www.cet.org).


16. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης των Φώτων Ημέρας στις συνεδρίες λευκού φωτός;
Για τις θεραπευτικές συνεδρίες λευκού φωτός χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το Σύστημα Λευκού Φωτός πρωί για 20-30 λεπτά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Για να πάρετε φως 10,0000 LUX χρειάζεται να κάθεστε περίπου 30 με 40 εκατοστά μακριά από τη φωτεινή πηγή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει να MHN κοιτάτε απευθείας στο φως, αλλά να διαβάζετε, να τρώτε πρωινό ή να παίρνετε τα e-mail σας.


17. Γιατί χρειάζομαι 10,000 lux;
Η ποσότητα των 10,000 LUX για 30 λεπτά κάθε πρωί είναι η συνιστώμενη από τους ειδικούς εναρκτήρια δόση φωτοθεραπείας. Ατομικά ίσως υπάρξει ανάγκη να προσαρμοστεί η διάρκεια της έκθεσης ελαττώνοντας ή αυξάνοντας κατά τι την δόση των 30 λεπτών, ή να χρησιμοποιηθεί το φως μια άλλη ώρα της ημέρας, ανάλογα με την ατομική ανταπόκριση στη θεραπεία. Τα Συστήματα Λευκού Φωτός Ημέρας παρέχουν 10,000LUX σε απόσταση 30-40 εκ.


18. Μπορούν τα Φώτα Ημέρας να χρησιμοποιηθούν και με άλλους τρόπους;
Η ποιότητα φωτός που εκπέμπεται από Σύστημα Λευκού Φωτός είναι πολύ ευχάριστη, και μπορείτε να την απολαύσετε έξω από το πλαίσιο της φωτοθεραπείας. Αν τα τοποθετήσετε σε απόσταση ενός μέτρου (δηλ πιο μακριά από τη συνιστώμενη απόσταση των 30-40 εκ. Για τη φωτοθεραπεία) ή τα στρέψετε μακριά από το πρόσωπό σας, λειτουργούν εξαιρετικά και ως γενικός φωτισμός, φωτισμός ανάγνωσης και εργασίας.


19. Τα Φώτα Ημέρας προκαλούν μαύρισμα;
Τα Φώτα Ημέρας δεν προκαλούν μαύρισμα, γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες που μαυρίζουν το δέρμα φιλτράρονται κατά 99,3%. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έκθεση σε μη φιλτραρισμένα φώτα ημέρας για μακρές περιόδους μπορεί τελικά να προκαλέσει οφθαλμική βλάβη. Μη χρησιμοποιείτε φώτα «πλήρους φάσματος», εάν αυτά δεν έχουν φίλτρο για την υπεριώδη ακτινοβολία.


20. Πόσο ακριβό είναι να αγοράσω και να συντηρήσω Φώτα Ημέρας το Σύστημα Λευκού Φωτός;
Η προτεινόμενη λιανική τιμή για το Σύστημα Λευκού Φωτός είναι 199 ευρώ. Το Σύστημα Λευκού Φωτός τηρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που συστήνουν οι γιατροί για τα θεραπευτικά συστήματα λευκού φωτός: Το Σύστημα Λευκού Φωτός τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας (έγκριση/ πιστοποίηση CSA/UL και φίλτρα UV).

Το Σύστημα Λευκού Φωτός εκπέμπει την ιδανική «δοσολογία» φωτός για τις καθημερινές θεραπευτικές συνεδρίες λευκού φωτός (10,000 LUX με ευρύ πεδίο φωτεινότητας). Τα φίλτρα διάχυσης και η υψηλή αποτελεσματικότητα Του Συστήματος Λευκού Φωτός εξασφαλίζει ένα φως που δεν είναι εκτυφλωτικό και δεν τρεμοπαίζει ενισχύοντας έτσι την άνεση του χρήστη στη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών λευκού φωτός. Το Σύστημα Λευκού Φωτός διαθέτουν πενταετή εγγύηση (με εξαίρεση τις λάμπες), εφόσον χρησιμοποιούνται με τον κανονικό τρόπο. Οι λάμπες διαθέτουν προδιαγραφές για 8.000 ώρες χρήσης, για να διατηρηθεί όμως η ένταση των 10.000 LUX που είναι απαραίτητη για τη θεραπεία, συνιστάται η αντικατάστασή τους κάθε δύο (2) χρόνια. Ανταλλακτικές λάμπες μπορείτε να προμηθευτείτε από την εταιρεία INSAIT.